Hää- tai juhlapäivän valokuvaaminen

wedding-or-a-photographic-celebration-of-the-dayErilaisten perhejuhlien ja tapahtumien kuten häiden valokuvaaminen on haastava, mutta mielenkiintoinen ja antoisa tehtävä. Onnistuneeseen valokuvaukseen liittyy monenlaista muistettavaa, mutta ihmisiä valokuvatessaan ammattilaisen on pidettävä mielessään muutamia asioita, jotka tekevät hänestä menestyksekkään ja kysytyn valokuvaajan. Tässä kirjoituksessa käsitellään, miten valokuvaaja voi ottaa kuvattavan yksilön huomioon, onnistua ikimuistoisten kuvien tallentamisessa ja toimia osana juhlaa olematta itse liian paljon esillä.

Kuvauspäivään valmistautuminen

Oli kyse sitten hääjuhlasta tai syntymäpäivistä, yksi tärkeimpiä tehtäviä on valmistautua etukäteen kuvaamista varten. On selvitettävä, kuka on juhlan päähenkilö ja hänen lähisukulaisensa, jotta eniten kuvattavat vieraat ovat merkityksellisiä valokuvaamisesta maksavalle juhlaparille.

Hääjuhlaan valmistautuessa on tärkeää keskustella hääparin tai juhlan päivänsankarin kanssa ja selvittää minkälaisia kuvia he haluavat juhlastaan ikuistettavan. Toinen voi haluta hauskimmat muistot, kun taas toiselle pääpainona on herkän tunnelman ikuistaminen.

Sen lisäksi hääparin kuvauksessa on tärkeää, että selviää mitä henkilöt haluavat eniten kuvattavan. Otetaanko yhteiskuvat luonnossa vai sisätilassa? Mihin aikaan päivästä valokuvat otetaan ja minkälainen valaistus mahdollisessa juhlatilassa on? Miten kuvauspaikalta siirrytään juhlatilaan ja halutaanko valokuvaaja sekä yksityiskuviin, että juhlaan vai pelkästään osaan juhlasta? On syytä selvittää etukäteen esimerkiksi, minkälaisista yksityiskohdista morsian pitää hääpuvussaan, onko heillä ehdotuksia ja ideoita minkälaisissa asennoissa heidät halutaan kuvattavan ja kuvataanko hääpäivän aamu ja morsiamen valmistautuminen juhlaan.

Tärkeää on varmistua, että kaikki tarvittavat kuvauslaitteet ovat mukana. Kameran akku ei saa loppua kesken ainutkertaisen kuvauspäivän, joten mukaan on hyvä varata esimerkiksi vara-akku ja muistikortti lisäkuvia varten.

Juhlaparin kuvaaminen ikimuistoisena päivänä

Kuvatessaan ammattivalokuvaajan on oltava tarpeeksi huomaamaton niin, että vieraiden huomio kiinnittyy juhlapariin tai merkkipäiväänsä viettävään henkilöön, ei koskaan valokuvaajaan itseensä. Valokuvaajan on oltava helposti lähestyttävä ja aito, jotta kuviin ei välity kiusallista tunnelmaa tai katsetta niin juhlaparin kuin vieraidenkaan osalta.

Kuvia on otettava miettien tarkkaan mieleiset kuvakulmat. Yksityiskuvia otettaessa on mietittävä valotuksen osalta esimerkiksi, että morsiamen valkoinen hääpuku ei näytä läpipalaneelta valkoiselta väriläiskältä kuvassa ja että morsiamen kukkakimppu on riittävän alhaalla kuvattavan kokoon nähden.

Iäkkäämpiä henkilöitä kuvatessa on tärkeää olla huomaavainen ja ohjata kuvattavien ryhmää yhteiskuvissa määrätietoisesti, mutta erittäin kohteliaasti. Näiden ohjeiden avulla on mahdollistaa ikuistaa onnistuneet kuvat juhlissa ja erilaisissa tapahtumissa.