Ihmisten valokuvaaminen

people-photographyTaidokkaimmat valokuvaajat ovat oivaltaneet sen, ettei fotogeenisyys itse asiassa riipu lainkaan siitä, miltä ihminen näyttää, vaan siitä, miltä heistä tuntuu ja kuinka he käyttäytyvät kuvanottohetkellä. Usein ihmiset, jotka pitävät itseään epäfotogeenisinä myös näyttävät siltä ja osoittavat tuntevansa olonsa epämukavaksi kameran edessä. Hyvä valokuvaaja pystyy muuttamaan tilanteen täysin siten, että valokuvattava tuntee olonsa itsevarmaksi ja rennoksi, ja sen myötä kuvastakin tulee luonnollinen ja kaunis. Valokuvaajan kyvykkyydestä kertoo myös se, että hän onnistuu löytämään parhaat mahdolliset kuvakulmat, asennot ja valaistuksen, joilla jokaisen yksilöllisiä vahvuuksia korostetaan kuvaustilanteessa. Tuskin mikään onkaan niin palkitsevaa kuin se, että yleensä valokuvausta kaihtavan henkilön saa kuvassa säteilemään! Ihmisten valokuvaamisen taito on erinomainen kyky kelle tahansa, joka nauttii valokuvaamisesta, halusi sitten ottaa hyviä kuvia perheenjäsenistään tai rakentaa kuvaportfoliota erilaisista valokuvauskohteista.

Kuinka valokuvattavan sitten saa kuvaushetkellä rentoutumaan? Tärkeää on pyrkiä luomaan yhteys kuvattavaan henkilöön siten, ettei hän näytä vaivaantuneelta kuvassa. Jotkut valokuvaajat valmistelevat kuvaustilannetta niinkin perusteellisesti, että he ottavat selvää kuvattavan kiinnostuksenkohteista ja intohimoista saadakseen ideoita keskustelunaiheille. Jutustelu on usein hyvä keino saada tunnelma vapautuneemmaksi. Mikäli haluaa, voi käyttää mielikuvitustaan rajattomasti asian suhteen – voi vaikka soittaa kuvattavalle mieluista musiikkia taustalla! Usein lapsia kuvattaessa auttaa rento höpöttely tai lelujen käyttäminen kuvaustilanteessa. Toinen tärkeä muistettava asia on se, että “silmät ovat sielun peili”. Mikäli silmiin ei tarkenna kohdetta kuvattaessa, kärsii silloin valitettavasti koko kuvan laatu, vaikka kaikki muu olisi kohdillaan!

Ihmisiä kuvattaessa kannattaa kuva suunnitella jossain määrin jo etukäteen esimerkiksi taustan ja asetelman osalta. Myös kameran asetukset kannattaa säätää valmiiksi, ja miettiä valaistus valmiiksi. Jos kuvaus tapahtuu sisätiloissa esimerkiksi studiossa, voi pohtia hyvin erilaisia olemassaolevia vaihtoehtoja taustan suhteen ja miettiä sitäkin, miten kuvattavan vaatetus sopii taustaan. Tuleeko kuvasta valaistukseltaan luonnollinen vai tarvitaanko mukaan lisävalaistusta? Jos kuvaat kohdettasi ulkotiloissa luonnonvaloa hyödyntäen, täytyy huomioon ottaa kellonaika ja valon suunta. Usein aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä saa kauneimmat kuvat, kun taas keskipäivällä auringonvalo ja varjot ovat anteeksiantamattomimpia.