Maisemavalokuvaus on sopivan haasteellista ja palkitsevaa

landscape-photographyMaisemavalokuvaus on monen valokuvaajan suosikkiharrastus, oli kyseessä sitten ammattilais- tai amatöörikuvaaja, eikä ole vaikeaa nähdä, miksi näin on: luontokuvaus antaa mahdollisuuden ulkoilmassa oleskeluun luonnonhelmassa. Maailmassa on niin paljon huikeita ja luonnostaan kauniita maisemia, kauneutta ja toisinaan jylhää dramaattisuutta. Luonto muuttuu vuodenaikojen mukana, mikä tarjoaa monipuoliset puitteet valokuvaukselle. Kuvattavana on valtavasti kaikkea – vain mielikuvitus on rajana.

Maisemien ja yleisesti luonnon valokuvaaminen on yksi helpoimmista valokuvauksen lajeista. Maisemavalokuvauksessa tärkeintä on sopivien näkymien ohella oikea valaistus ja yksinkertaisesti paras mahdollinen ajoitus. Toisinaan tuurilla on varsin suurikin rooli parhaaseen valokuvaushetkeen osumisessa, kuten myös Bethard-sivuston kaltaisilla hauskoilla sivustoilla pelatessa. Luonto- ja maisemakuvat yleensäkin ovat parhaimmillaan todella kiehtovia, sillä vaikka äkkiseltään katsottuna kuvassa esiintyisikin jotain kaunista, voi siitä tarkemmin tarkasteltuna yhtäkkiä löytyä monia ihastuttavia yksityiskohtia, jotka yllättävät katsojan. Usein luontokuvissa onkin paljon enemmän kuin mitä ne ensinäkemällä antavat ymmärtää.

Jos tarkoituksena on ottaa mahdollisimman vaikuttavia luontokuvia, kannattaa hakeutua sellaisiin sijainteihin, joissa kauniita maisemia on tarjolla. Sen jälkeen alueella voi viettää aikaa ja pyrkiä sitä kautta selvittämään, mikä aika päivästä on paikassa valaistuksen kannalta ihanteellisin. Se voi olla esimerkiksi aamurusko aamun ensimmäisinä tunteina, mutta yhtä hyvin vaikkapa pilviverhon peittämä taivas puolenpäivän aikaan tai hiljalleen horisonttiin painuva aurinko päivän päätteeksi. Jotkut paikat ovat kauniita kaikkina hetkinä, mutta joissain tietty kellonaika tuo todella paikan upeimmat ominaisuudet hienosti esille.

Kärsivällisyys on maisemakuvauksessa valttia, sillä joskus saattaa joutua odottamaan pitkiäkin aikoja saadakseen kuvaan ihanteelliset olosuhteet. Jotkut luontokuvaajat voivat istua tuntikausia odottamassa täydellistä hetkeä. Se kannattaa, sillä toisinaan näkee luontokuvia, jotka hämmästyttävät upeudellaan. Luontoa kuvatessa on lisäksi tärkeää pyrkiä luomaan syvyyttä kuvalle pitämällä huolta siitä, että kaikki kuvan eri elementit ovat sopivasti esillä. Kauniissa luonto-otoksissa yksityiskohdat sekä etualalla että taustalla on otettu oikealla tavalla huomioon. Saattaa olla hyvä idea asettaa kamera tuen päälle, jottei kuvaan tule turhaan tärähdystä. Usein luontokuvaa ottaessa kannattaa ehdottomasti harkita laajakuvaa, sillä silloin nähtäväksi tarjoutuu kattavampi otos luonnon kauneudesta. Lisäksi voi kokeilla kuvaamista eri kuvakulmista ja leikitellä rohkeillakin kokeiluilla, sillä tuloksena voi hyvinkin olla elämäsi paras otos.