Mistä valokuvia eri tarkoituksiin?

photographs-of-different-purposesMikäli on laatimassa verkkosivustoa tai esitelmää ja tarvitsee kuvamateriaalia elävöittämään tekstiä, on netissä tarjolla monenlaisia eri lähteitä kuvien hakemiselle. Toki kuvia voi ottaa itsekin tai vaikkapa palkata jonkun tekemään sen, mutta joskus on vain helpompi suunnata verkkoon ja hakea netistä näppärästi haluamansa kuvat. Tarjontaa on niin paljon, että jokaiseen tarkoitukseen löytää varmasti sopivan kuvan, mutta varovaisuutta on syytä harjoittaa. On todella helppo turvautua Googlen kaltaisiin hakukoneisiin ja näppäillä haluamansa hakusanat, jolloin ruutuun rävähtää kymmeniätuhansia vaihtoehtoja. Niiden käyttämisessä on kuitenkin tekijänoikeuksien rikkomisen riski, jota tuskin haluaa ottaa, sillä pahimmillaan siitä voi seurata mielipahan lisäksi taloudellisia menetyksiä.

Onneksi kuvahakuun on tarjolla varsin yksinkertainen ja turvallinen vaihtoehto. Ilmaisia kuvia löytyy monesta netissä tarjolla olevasta kuvapankista, jonne valokuvaajat ja kuvien omistajat ovat luovuttaneet tieten tahtoen kuviaan vapaasti kaikkien käyttöön ilman, että niistä pitäisi edes maksaa mitään. Netin kuvapankeissa on värikkäitä, upeita ja viehättäviä kuvia, jotka sopivat käytännössä katsoen joka teemaan. Valikoimasta löytyy niin erilaisia ihmisten kuvia eri tilanteissa kuten kosintatilanteessa, siivoamassa, syömässä, kiipeilemässä, iskemässä silmää, näpräämässä kännykkäänsä, nukkumassa ja suutelemassa. Maisemakuvia löytyy aivan joka lähtöön kaikista maailman kolkista aina Pohjoisnavan arktisilta seuduilta Etelä-Amerikan sademetsiin ja Helsingistä Johannesburgiin, ja kuvattuna on niin tunnetuimpia nähtävyyksiä kuin upeita, loistavalla hetkellä vangittuja ainutlaatuisia ja intiimejäkin hetkiä. Mikäli tarvitsee johonkin tarkoitukseen ruoka-aiheisia kuvia, on niistäkin valtavasti tarjontaa aina pöydällä höyryävästä joulukinkusta upeisiin sushikattauksiin. Monessa kuvapankissa on tarjolla jopa satojatuhansia eri kuvia, joita voi hakea tiettyyn aihepiiriin rajaten valittua hakusanaa käyttämällä tai vaikkapa tietyn värin perusteella, mikäli etsinnässä sattuvat olemaan esimerkiksi ainoastaan mustavalkoiset kuvat.

Kuvapankeissa on se hyvä puoli, että usein niissä tarjottavat kuvat ovat korkean resoluution kuvia. Tällöin niistä saa halutessaan todella laadukkaita ja teräviä kuvia jopa suuren mittakaavan julisteisiin käytettäviksi kuin myös pienempiä kuvia esimerkiksi verkkosivuille, kuten blogiin upotettavaksi. Kuvapankkien kuvatarjonnasta saa poimittua hauskoja vaihtoehtoja esimerkiksi onnittelukortteihin tai mainokseen, mutta niitä käyttävät hyödykseen myös monet aikakausi- ja sanomalehdet sekä mainostajat.