Valokuvaus harrastuksena

photography-as-a-hobbyValokuvaaminen on kerrassaan mainio harrastus, joka on monen sydäntä lähellä ja josta voi todella olla iloa ja hyötyä. Loistavien valokuvien ottaminen ei ole lainkaan niin helppoa kuin ehkä saattaisi kuvitella. Jos omaa esteettistä silmää ja tarpeeksi tasokkaat laitteet, on kuitenkin melko helppo näpsäistä todella ammattimaisen oloisia otoksia. Valokuvaustaidot ovat hyödyllisiä esimerkiksi lomamatkoilla, kun haluaa ikuistaa mahtavia maisemia tai pieniä yksityiskohtia, jotka muuten saattaisivat painua unholaan myöhemmin lomalta palattua. Osaava valokuvaaja saa ihmisistä valokuvia ottaessaan heidän parhaat puolensa esille. Taitava valokuvaaja pystyy helposti näkemään toisia parhaiten imartelevat kuvakulmat ja tilanteet, jolloin tuloksena on hienoja ja luonnollisia kuvia, joista sekä kuvaaja että kuvattava pitää. Moni hyväksi valokuvaajaksi havaittu saatetaan pyytää ottamaan kuvia muihinkin tilaisuuksiin kuten häihin. Mikäli valokuvaus todella kiinnostaa ja sen kokee eräänlaiseksi intohimoksi, voi siitä hyvinkin tehdä itselleen täysipäiväisen ammatinkin.

Valokuvausharrastuksen aloittamiseksi ei tarvitse kovinkaan kummoisia vehkeitä kameran lisäksi. Hyviä valokuvia saa nykyään keskinkertaisella älypuhelimellakin, joten välttämättä kameraan ei tarvitse upottaa tuhansia euroja pystyäkseen ottamaan edustavia ja laadukkaita valokuvia. Itse asiassa onkin niin, että monet ammattilaisvalokuvaajat ja taiteilijat eivät edes halua hankkia uusinta huutoa olevia kameroita tai muita hienoja vempaimia, vaan he pitäytyvät vanhanmallisissa kameroissa tai jopa lelukameroissa, sillä niillä otettujen valokuvien tyyli on omintakeinen ja persoonallinen.

Moni valokuvausta harrastava hallitsee myös kuvankäsittelyn. Vaikka omaa tasokkaan kuvausvälineen, asiaankuuluvia ohjelmia hyödyntämällä voi kuvista saada esiin vieläkin syvempiä ulottuvuuksia. Kuvankäsittelyssä voi hyvin käyttää rohkeasti luovuutta siinä, missä valokuvan ottamisessakin. Moni on tarkka siitä, millaisia kuvia netissä julkaisee. Onkin hyvä idea, ettei nettiin pistä aivan jokaista räpsimäänsä kuvaan, vaan kaikista kuvista valitsee yhden tai muutaman tasokkaimman otoksen, joita voi vielä hienosäätää ja hioa ennen lopullista julkaisemista.

Valokuvaus on kaikin puolin hieno harrastus, joka tuottaa muistoja, vie kuvaajan toisinaan odottamattomiinkin tilanteisiin ja keskelle upeita maisemia ja hetkiä. Ei olekaan ihme, että jo parinsadan vuoden ajan valokuvaus on kiinnostanut ihmisiä niin valtavasti.