Valokuvien jälkikäsittely

post-processing-imagesOli valokuvaamisen kohteena sitten ihminen, esine tai maisema, yksi nykypäivän ammattikuvaamisen onnistumisen kannalta tärkeä seikka on valokuvien muokkaaminen valmiiksi, julkaisemiskelpoisiksi kokonaisuuksiksi. Vaikka valokuvatessa kohdetta on tärkeää miettiä, millaisen kuvan ottaa ja miten oikea valotus hoidetaan, osaltaan tärkeää on myös käydä kaikki kuvat läpi ja hioa niiden yksityiskohdat ja tarkennukset entistä paremmiksi.

Otosten käsittelyyn on monenlaisia ohjelmia, joissa ammattilaiset ja harrastelijakuvaajat voivat käsitellä kuvaamiaan otoksia. On hyvä kiinnittää huomio muutamiin seikkoihin, joiden muokkaamisen pitäisi olla mahdollista millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla.

  • Kohteen rajaaminen oikein. Joissakin tilanteissa valokuva on otettava nopeasti hetkessä, jossa ei ole aikaa erikseen miettiä asetteluja tai kuvakulmia, jolloin oikea rajaaminen hiotaan loppuun jälkikäsittelynä. Jos kuvattavana oli jokin pieni yksityiskohta tai esine, on hyvä rajata kuvan epäoleelliset osat pois niin, etteivät ne vie huomiota kuvattavalta kohteelta. Se onnistuu helposti kuvankäsittelyohjelman erilaisten rajaustyökalujen avulla.
  • Otoksen tarkkuus. Toisinaan onnistunein kuva saattaa olla se, mikä ei ole teknisesti kaikkein tarkin, vaan kamera on hienoisesti heilahtanut kuvattaessa, jolloin kuva vaikuttaa utuiselta. Mikäli kyseessä ei ole suuri virhe, se voidaan korjata tarkennustyökalujen avulla. Kuvankäsittelyohjelmissa voidaan myös sumentaa pois esineet, jotka esiintyvät kuvissa, mutta joihin ei haluta huomion kiinnittyvän. Valokuvaaja, joka ei ole voinut kuvaushetkellä tarkentaa kuvaa haluamallaan tavalla voi siis hieman parantaa valokuvaansa jälkikäteen tarkennusten ja sumennusten avulla.
  • Väritasapainon, eli valojen ja varjojen tasapainon on oltava kohdallaan, jotta väreistä ei tule harmaita tai räikyvän kirkkaita. Kuvan kontrastin tulee olla kohdallaan, jotta otoksessa näkyy raikkaat ja selkeät valot ja varjot oikean valotuksen lisäksi. Tällaisia yksityiskohtia on helppo muokata jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmien erilaisten sensorien avulla.
  • Yksityiskohtien muokkaaminen on entistä helpompaa ja tärkeää silloin, kun kuvaan on tallentunut asioita, joita ei haluta nähtävän, kuten ihon epäpuhtaudet tai kellertävät hampaat. Kuvattavan hienoisia epäkohtia voidaan kuvaan jälkikäteen parannella ohjelmassa olevien korjaavien ja tasoittavien työkalujen avulla, mutta on oltava erittäin varovainen, ettei muokkaa kasvoja niin paljon, ettei henkilö näytä enää omalta itseltään. Tavallisesti naururypyt tai pisamat ovat kuvattavan mielenkiintoisia persoonallisia yksityiskohtia, joita ei pidä lähteä liikaa kuviin muokkaamaan.